הנדידה הגדולה – ההצגה הטובה ביותר בעולם
מישורי הסוואנה האדירים, המשתרעים משמורת הסרנגטי שבצפון טנזניה ועד לשמורת המסאי מארה שבדרום קניה, מהווים את בית הגידול הגדול והעשיר ביותר בעולם לבעלי חיים. באזורים אלה מתרחשת מדי שנה אחת מתופעות הטבע המרשימות ביותר בעולם: תופעת “הנדידה הגדולה”. הכנו עבורכם סקירה קצרה על התופעה המושכת אלפי תיירים מדי שנה לצפון טנזניה בכלל ולסרנגטי בפרט. קריאה מהנה!
מדובר ללא ספק בהצגה הטובה ביותר על פני כדור הארץ, פלא טבעי שלא דומה לשום דבר אחר ולא פחות מחוויה משנת חיים. האדמה רועדת תחת צעדיהם של מיליוני הגנו, הזברות והאנטילופות הממלאות את המישורים בעקבות הגשם במאבק ההישרדות השנתי, הידוע גם בשם “הנדידה הגדולה בעולם”.
ישנם מעט חוויות שמשתוות לצפייה בלמעלה ממיליון גנו, מאות אלפי אימפלות וזברות – ובעקבותיהם הטורפים האימתניים – אשר יוצאים למסע מעגלי באורך 1,000 ק”מ במרחבים הבתוליים של המסאי מארה והסרנגטי, בחיפושם אחר אוכל ומים. בעלי החיים שכילו את מלאי העשב הירוק שבשמורת הסרנגטי חוצים את הנהר בדרכם אל עבר אזורי העשב הירוק שבקניה. להקות גדולות של תנינים צופים בעדרים שחוצים את הנהר, וממתנים לרגע המתאים להתחיל בצייד.
לשאלות צרו עימנו קשר
- 03-9799923
- tanzania-trip.co.il
- info@tanzania-trip.co.il
אז על מה בעצם כולם מדברים?
הנדידה הגדולה היא תנועת העדרים הגדולה ביותר על גבי הפלנטה שלנו. למעשה, עם למעלה מ-1,000 בעלי חיים בכל קילומטר רבוע, את הנדידה הזו ניתן לראות אפילו מהחלל (!)
המספרים לא יאומנו – למעלה ממיליון גנו ומאות אלפי זברות, יחד עם אנטילופות ממינים שונים, נעים במסלול מעגלי ידוע מראש במרחב המערכת האקולוגית של סרנגטי – מארה בחיפוש אחר עשב ירוק ראוי למאכל ומים להרוות את צימאונם.
מונחים על-ידי יצר הישרדותי בלבד, כל גנו יעבור במסעו בין 800-1,000 קילומטרים, במהלכו יארבו לו טורפים רבים, ביניהם אריות, נמרים, צ’יטות, צבועים ותנינים, אשר יבטיחו את קיומה של הנוסחה הבולטת ביותר בטבע, בה רק החזק שורד.
נראה כי המניע העיקרי לתחילת תנועת העדרים הוא הגשם, אשר אותו יודעים הגנו, הזברות ויתר הפרסתנים לזהות גם ממרחק של למעלה מ-50 קילומטרים, אם זה בזכות ריח הגשם או זיהוי של רעמים וברקים באופק. המסע לוקח את בעלי החיים הנודדים מאזור השימור נגורונגורו (אך לא דרך המכתש עצמו) הממוקם בדרום הסרנגטי שבטנזניה, דרך שמורת הסרנגטי ועד לחציית הנהר אל עבר שמורת המסאי-מארה שבקניה, ואז חוזר חלילה. מסע זה מלא בסכנה האורבת מכל פינה – גורי הפרסתנים הצעירים נחטפים על-ידי הטורפים, אלו שלא יצליחו לנוע במהירות מספקת יתפסו על-ידי האריות הגאים, וגם התנינים מחכים בשקיקה בנהרות לאלו שעייפים ומותשים מדי בשביל לחצותו בזריזות.
מתי והיכן ניתן לצפות בנדידה הגדולה?
כאמור, תנועת הגנו, הזברות והאימפלות מתרחשת בצורה מעגלית, במסלול יחסית קבוע, על כן בכל עונה בשנה ניתן לצפות בנדידה בחלק אחר במרחבים העצומים. העיתוי והמסלול אינו מדויק, שכן הוא משתנה מדי שנה בהתבסס על מזג האוויר וכמויות המשקעים אשר פקדו את האזור באותה שנה. לאלו מביניכם המעוניינים לחזות בתופעה ולא להתאכזב מטיול במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון, נמליץ להתייעץ עם מומחה המחובר ברמה יומית לנעשה ברחבי השמורות, שידע לתכנן לכם את המסלול הנכון ביותר עבורכם.
ובכל זאת, כדי שיהיה לכם קצת מושג מתי בערך ההצגה מתרחשת ואיפה תוכלו לחזות ברגעי השיא של אותה הצגה, הכנו עבורכם סקירה קצרה על התקופות המומלצות ביותר לחזות בתופעה המרהיבה.
התחנה הראשונה במסע – חציית נהר הגרומטי
המסע בעקבות העשב הירוק, מקורות המים ושטחי המרעה החדשים, מתחיל מדי שנה בין החודשים אפריל-מאי. עדרים עצומים של גנו, זברות ואנטילופות מתקבצים יחד בדרום-מערב הסרנגטי, ומתחילים במסעם צפונה אל עבר נהר הגרומטי (Grumeti River). בעלי החיים מתקבצים יחד ליצירת עדר עצום בגודלו המתעתד לחצות את הנהר. מאות מתניני נהר הגרומטי – שנאלצים לעתים להמתין חודשים רבים עד שיזכו לאכול בשר צייד – ממתינים לשעת כושר עת עדר הפרסתנים העצום שועט קדימה אל הנהר. מאות גורי גנו וזברות צעירים יסיימו את מסעם בנהר ויפלו טרף לתנינים. החזקים ששרדו את חציית הנהר ממשיך כעת צפונה ברחבי הסוואנה, שם ממתינים להם טורפים יבשתיים רבים: אריות, נמרים, ברדלסים, וצבועים.
הדרמה הגדולה: חציית נהר המארה
בתום הנדידה על פני הרמות הגבוהות של צפון הסרנגטי מגיעים העדרים סוף-סוף אל גדת נהר המארה, המפריד בין מישוריה הצהבהבים של הסרנגטי שבטנזניה לעשב הירוק המצוי באותה עת בשמורת מסאי-מארה שבקניה. חציית הנהר, המתרחשת בחודשי הקיץ יולי-ספטמבר, מהווה את נקודת השיא המרגשת ביותר והדרמה הגדולה של עונת הנדידה. עתה יאלצו הפרסתניים הרבים להוכיח את יכולת ההישרדות שלהם לאחר המסע המתיש, בעוד שהתנינים הגדולים של נהר המארה, אשר המתינו במשך שנה שלמה לחזרתם של העדרים, נערכים כעת לציד המיוחל.
אלו שיצליחו לשרוד את חציית הנהר יזכו לשפע של עשב רענן ומנוחה ראויה, טרם יצאו שוב למסע, הפעם בחזרה לטנזניה. מטיילים אשר זכו לחזות במראות הדרמטיים של חציית נהר המארה ובאפיזודות הצייד הרבות המזדמנות בעקבותיה, לא ישכחו חוויה במהרה.
למרות הסכנות הרבות הטמונות במסע הנדידה, הנדידה מספקת לעדרים אפשרות להתחדשות והגעה למישורי מרעה חדשים אותם יוכלו לאכול. עם השיבה חזרה לטנזניה, החיים מתחדשים, ועונת ההמלטות (שמתרחשת מיד לאחר מכן בחודשי פברואר-מרץ) מביאה איתה דור חדש של פרסתנים, הממשיכה את מעגל החיים בשיא תפארתו.
השיבה לטנזניה ומעגל החיים בשיא תפארתו
בעלי החיים שצלחו את המבחן של חציית הנהר מגיעים לבסוף למצבורי העשב הירוק של שמורת המסאי מארה שבקניה, שם הם צפויים לעבור שלושה חודשים עד תחילת מסעם חזרה לאזורים הדרומיים של שמורת הסרנגטי ואזור השימור נגורונגורו שבטנזניה במהלך אוקטובר-נובמבר, עת יזהו את בואם של הגשמים הראשונים. לצופים ולמטיילים, הנדידה הגדולה מציעה חוויה חזקה ומרגשת, המאפשרת הצצה לאחת מתופעות הטבע המדהימות ביותר בעולם. זו הזדמנות נדירה לראות את עוצמת הטבע, דרמת ההישרדות והיופי הבלתי נגמר של החיים הפראיים על פני כדור הארץ.
גם לאלו המבקרים באזור הסרנגטי במהלך פברואר-מרץ תחכה הצגה לא פחות מרשימה – עונת ההמלטות, במהלכה מיליוני נקבות הגנו מביאות לאוויר העולם את דור ההמשך בקצב מדהים של כ-6,000 המלטות חדשות מדי יום, ובסך הכל כ-200 אלף המלטות במהלך תקופה זו.
רוצים לצאת מהנשיונל ג’יאוגרפיק היישר אל הסוואנות האינסופיות ולצפות בשידור חי ומשורה ראשונה בהצגה הטובה ביותר שיש לטבע להציע?
לחצו כאן לפרטים נוספים על טיול מאורגן לטנזניה | טיול לטנזניה | טיסות ישירות לטנזניה
צוות המומחים שלנו ישמח לעמוד לרשותכם בטלפון 03-9799923