לשאלות צרו עימנו קשר
- 03-9799923
- tanzania-trip.co.il
- info@tanzania-trip.co.il
שבט המסאי
שבט המסאי, אחד מהשבטים הקדומים המרכזיים במזרח אפריקה, הוא שבט של נוודים למחצה החיים בעיקר בצפון טנזניה ובדרום קניה. למרות חדירת תרבות המערב לאפריקה וההשפעה הגוברת של הטכנולוגיה על אורח החיים באפריקה, בני שבט המסאי ממשיכים לנהל את חייהם בדרכם המסורתית זה דורות. הכנו עבורכם סקירה קצרה על השבט המרתק. קריאה מהנה!
לשאלות צרו עימנו קשר
- 03-9799923
- tanzania-trip.co.il
- info@tanzania-trip.co.il
שבט המסאי, הנחשב לאחד השבטים הקדומים והבולטים ביותר באפריקה, הוא שבט של לוחמים ורועים נוודים למחצה החיים בכפרים קטנים המפוזרים באזור שמורת מסאי מארה שבדרום קניה ובאזור הסרנגטי ואזור השימור נגורונגורו שבצפון טנזניה. בני השבט משמרים באדיקות אורח חיים מסורתי ומנהגים עתיקי יומין המעניקים לו את צביונו המיוחד, ומפגש עם בני השבט באחד מכפריהם מאפשרת הצצה אותנטית ובלתי אמצעית אל תרבותם הססגונית ואורח חייהם, הרחוק שנות אור מזה המערבי.
בני המסאי, אותם תוכלו לזהות בקלות בזכות לבושם הססגוני הבולט על פני הסוואנות הצהבהבות, מתקיימים בעיקר מרעיית צאן, ומשתמשים בעדרים שלהם לכל צורכיהם, החל ממזון המתבסס על בשר,דם וחלב ועד לחומרי בנייה. עושרו ומעמדו של בן שבט מסאי נאמד לפי כמות הבקר שברשותו, וזו גם משפיעה על מספר הנשים אותן יוכל לשאת. בשנים האחרונות, עם נסיקתה של טנזניה כיעד תיירותי פופולרי, בני השבט החלו לפתוח את כפריהם למבקרים מרחבי העולם, המשלמים דמי כניסה ומקבלים בתמורה אפשרות להכיר את בני השבט, להצטלם עימם ולבקר בבקתות הבוץ ובית הספר המקומי. הכפרים בהם מתגוררים בני המסאי מכונים Kraals, כאשר המוכר והמתויר ביותר מביניהם הוא כפר מניאטה, המשמש כמרכז החברתי-רוחני של השבט.
ממשלות טנזניה וקניה הגדירו אזורי מחייה המיועדות לבני המסאי בלבד, זאת במטרה לשמר את אורחות חייהם ותרבותם, אשר הופך אט-אט לעולם הולך ונעלם. לבני המסאי תרבות עשירה וססגונית, ובביקורכם בכפר תוכלו להתרשם מעבודות יד כגון תכשיטי חרוזים העשויים מחמר, עשבים ועצמות, מוטות לחימה מסורתיים ומגוון תסרוקות המבדילות בין המעמדות והגילאים השונים של בני השבט, כמו גם לצפות במופעי הריקוד והשירה ובטקס הבגרות הידוע יותר כ”ריקוד הקפיצות”.
התלות בבקר
בני שבט המסאי מאמינים כי האל אנגאי העניק את הפרות במתנה לשבט, ובשל כך כל הפרות בעולם שייכות בעצם לשבט המסאי. בני השבט מבססים את כל קיומם על עדרי הבקר הגדולים שהם מגדלים. סחר החליפין בשבט נעשה באמצעות פרות, שמהוות מטבע עובר לסוחר. המעמד החברתי של בני שבט המסאי נקבע בהתאם למספר הפרות שיש בבעלותם. בני השבט אף קונים להם נשים ומשלמים תמורתן בפרות. המסאים ניזונים בעיקר מחלב הפרה ומדמה. בני השבט מאמינים כי דם הפרה חשוב לבריאותם ומאריך חיים. לכן, הם נעזרים בחץ ארוך כדי להקיז דם מצוואר הפרה ושותים את הדם בעודו חם. מטיילים המבקרים בכפרים של שבט המסאי זוכים לחזות במחזה הדרמטי של ההקזה ושתיית דם הפרה. המסאים אינם שוחטים את הפרות ואינם אוכלים את בשר הפרה, אלא באירועים חגיגיים מיוחדים.
טקסי החניכה
אורח חייהם של בני השבט סובב ברובו סביב טקסי חניכה שונים, שהם נוהגים לקיים אחת לכל שבע שנים. אחד מהטקסים המרכזיים המרתקים ביותר הוא טקס המילה, אשר באמצעותו הופכים נערי השבט ללוחמים. אחת לשבע שנים מתאספים כל הנערים שגילם נע בין 14 ל-20 שנה בסוכה של ראש השבט. זקני השבט מסתדרים במעגל חיצוני והנערים יוצרים ביחד מעגל פנימי. בן השבט במופקד על עריכת הטקס אוחד בידו סכין. נער שעבר בהצלחה את טקס המילה מזכה את משפחתו בכבוד רב והופך ללוחם. בעוד שנער שהפגין סמני פחד נתפס כפחדן, ממיט קלון על משפחתו, ונדרש לעזוב את הכפר.
אורח החיים של הלוחמים
פניהם של הלוחמים בני שבט המסאי צבועים בצבע אדום או בצבע כתום עז. שיער ראשם צבוע אף הוא אדום והוא שזור צמות. הלוחמים לובשים גלימה אדומה בוהקת, המהווה את אחד מסממניהן המובהקים של בני השבט. גם נשות השבט עוטות על גופן סוג של גלימה אדומה. הלוחמים נושאים שלושה סוגים של כלי נשק: חרב, חנית ואלה והם מופקדים על הטיפול בעדרי הבקר.
הם מחפשים אחרי שטחי מראה חדשים ושומרים על הפרות מפני שודדים. על הלוחמים מוטלות הגבלות קשיחות באשר לנישואין. לוחם צעיר אינו מורשה לשאת אישה עד אשר יעבור שורה של טקסים, אשר יכשירו אותו לתפקידו כלוחם בכיר ויתירו לו להינשא. עם זאת, הלוחמים הצעירים רשאים לקיים יחסי מין. אך הם אינם רשאים להינשא לנשים איתן קיימו יחסים. נישואין לא יתקיימו גם במקרה של הריון. הורי האישה ישיאו אותה ללוחם אחר אך לא לאבי התינוק.
רוצים לפגוש את שבט המסאי ושבטים אחרים מקרוב?
לחצו כאן לטיול מאורגן בטנזניה | טיול פרטי בטנזניה | טיסות ישירות לטנזניה